tučňáci - tasmánie
Nestihli jste výlet do Tasmánie? Tak prodlužte víza a vydejte se na cestu.

Když chcete v Austrálii zůstat déle oproti původnímu plánu

Austrálie dokáže člověku „zamotat hlavu“ (v dobrém smyslu slova). Známe to sami – vždyť nám učarovala natolik, že jsme kvůli ní založili původně agenturu Kukabara, nyní Tutuki. 🙂 Co tedy udělat, abyste si mohli pobyt protáhnout? Na výběr máte ze 2 variant:

  • Varianta A: Zaplatíte si další kurz a budete pokračovat se studentským vízem (zůstane vám pracovní povolení).
  • Varianta B: Nebo si ho změníte na turistické a budete cestovat (už ale nebudete moct pracovat).

Prodloužení studentského víza (var. A)

Základní rada od nás zní: Jakmile vás začne nahlodávat myšlenka, že by se vám líbilo studovat v Austrálii delší dobu, než jste původně zamýšleli, ozvěte se nám. My pak zajistíme potřebné kroky:

  • společně sestavíme strukturu nového (dalšího) studia,
  • vymyslíme, jaký kurz vám nejlépe sedne časově i finančně,
  • přihlásíme vás na školu a vyřídíme administrativu,
  • nachystáme materiály k žádosti o vízum,
  • prodloužíme vaše zdravotní pojištění,
  • žádost o vízum za vás podáme.

Důležité je, abyste nás skutečně kontaktovali včas, tedy ještě před tím, než vám skončí kurz.

Co si musíte pohlídat

Jak už jsme uvedli – nenechte zařizování na poslední chvíli. Čím dříve se nám se svým nápadem svěříte, tím lépe. Pokud byste kvůli váhání například překročili platnost stávajícího víza (byť o jeden jediný den), zkomplikujete si prodloužení.

Dále pamatujte, že vaše školní docházka nesmí klesnout pod 80 %. K nové žádosti o vízum budete přikládat i tzv. Attendance Certificate, dokument od školy, který o tomto informuje.

Nezapomínejte také hlásit ambasádě změny své rezidenční adresy, pokud se v Austrálii přestěhujete.

Překlenovací vízum nedovoluje odjet ze země

Pokud o další studentské vízum zažádáte tak, jak máte = před propadnutím aktuálního, budete „fungovat“ na tzv. překlenovacím typu (Bridging Visa). Díky tomu budete moci zůstat v Austrálii, než ambasáda rozhodne, zda vám vyhoví. V tomto mezidobí však nemůžete jako držitelé Bridging Visa ze země vycestovat.

První prodloužení za standardní cenu

Za první protažení doby pobytu v rámci studentského víza zaplatíte standardní poplatek (cca 10 000 Kč), každé další je pak zpoplatněno extra sumou 700 AUD (v přepočtu cca 11 900 Kč).

Tip: Promyslete, zda by pro vás nebylo nejvýhodnější rovnou zvolit dlouhý kurz, třeba i několikaletý. Dostanete vízum na celou dobu a budete mít vystaráno. Obrovských jednorázových výdajů se nemusíte obávat, školné se v takovém případě hradí ve splátkách.

Přechod na turistické (var. B)

Jestliže už nebudete chtít dál studovat, „vyměníte“ studentské vízum za turistické. Jak na to? Nabízí se 2 postupy:

  • Přímo v Austrálii požádáte o Visitor Visa (subclass 600) na 3, 6 nebo 12 měsíců – poplatek činí cca 2 500 Kč a bude potřeba dodat podpůrné dokumenty. Udělení může trvat 2 až 4 týdny.
  • Nebo ušetříte peníze i čas, uděláte si výlet mimo Austrálii a podáte žádost o eVisitor Visa (subclass 651) – toto vízum je zdarma, vyřízení ze strany ambasády zabere zhruba týden a neváže se k němu žádné obtížné papírování. Jen vysvětlíte účel cesty.

▶ Bližší informace se dozvíte na speciální podstránce o turistickém vízu.

Pro ty, kteří už nic víc nepotřebují vědět

Chci si vybrat školu
Austrálie
průvodce

Austrálii s námi máte na dosah

Chcete do Austrálie, ale nevíte, co, jak a kde zařídit? Nevadí. Vy se tím vůbec nemusíte zabývat, od toho jsme tu přece my! Provedeme vás celým procesem plánování a vyřizování studijního pobytu od začátku až do konce a postaráme se o vše tak, abyste s ničím neměli žádné starosti.

Austrálie krok za krokem

Umíme odpovědět na všechny vaše otázky. Vyzkoušejte nás!

Kontaktujte nás
Po odeslání formuláře začne společnost Tutuki s.r.o. (tedy my) zpracovávat vaše osobní údaje za účelem zodpovězení vašeho dotazu. Budeme se o ně dalších 10 let pečlivě starat dle Zásad ochrany osobních údajů.