Nová opatření v Austrálii

Už víme, že Austrálie uzavřela hranice 20. 3. 2020. Opatření se postupně zpřísňovala. V současné době mohou zůstat otevřené pouze supermarkety, čerpací stanice, lékárny, obchody s alkoholem, maloobchodní prodejny, kadeřnictví, nákladní doprava a logistika, donáška domů a banky.

V poledne mohou otevřít posilovny a vnitřní sportoviště, kina, zábavní střediska, kasina a noční kluby, restaurace a kavárny mohou prodávat jen přes okénka nebo donášky domů, místa bohoslužeb a pohřbů, pokud se zúčastnění budou pohybovat v uzavřených prostorech dle pravidla – 1 osoba na 4 m2.

Většina škol zavřela a výuka se přesunula do online prostředí. Dobrá zpráva je, že studenti, kteří pracují v supermarketech, v domovech pro seniory nebo ti, kteří pracují ve zdravotnictví mohou pracovat 40 hodin týdně.

Aktuální informace najdete na stránkách Imigračního úřadu  nebo na stránkách australského premiéra Scotta Morrisona.

Jak to vypadá v Sydney?

Protože máme v Austrálii stále spoustu studentů, kteří tam zůstali i přes náročná opatření, zeptali jsme se jich, jak situaci zvládají. Alex nám napsala:

Ahoj Pavli,

máme se dobře a jsme zdravé, což je nyní to nejdůležitější. Snažíme se sportovat a dodržovat místní nařízení. Momentálně můžeme chodit ven, ale mělo by to být vždy za nějakým účelem (nákup, sport, práce, lékař) a ne více jak dva lidé společně. V centru se pohybuje více lidí a těžko říci, zda všichni dodržují nařízení, ale obecně se dá říct, že lidé se opravdu venku nezdržují a respektují danou situaci.

Masky nejsou povinné, měli by je nosit nemocní nebo nějak ohrožení lidé.

Nařízené jsou rozestupy 1,5 metru, takže všude v obchodech jsou nakresleny značky, aby to lidem pomáhalo udržovat správný odstup. Hodně míst je zavřených, ale některá místa s jídlem a kávou stále fungují a poskytují zboží take away.

Velké množství lidí odjelo, nebo se ještě chystá odjet, což mělo na některých místech za následek snížení nájmů.

Naše škola nyní funguje online. My máme prázdniny, takže osobní zkušenost zatím nemáme. Zpětné vazby na online výuku jsou různorodé, připojení někdy nefunguje nebo je pomalé, lekce nejsou vždy dobře připraveny. Na druhou stranu je ve virtuální třídě méně studentů, což je lépe uchopitelné pro online výuku.

Práci nyní není možné sehnat, protože je vše uzavřené, a tak nám nezbývá než přečkat toto období a doufat, že se to brzy vrátí k nějakému pomyslnému normálu.

Celou situaci ale zvládáme a stále jsme rády, že jsme tu.

Alex