Jak požáry v Austrálii vidí místní 

Každý den se setkáváme s dotazy na požáry, které momentálně sužují Austrálii. Je to nepochybně katastrofa, nic ale netrvá věčně. Ani ohně v Austrálii. Snů o studiu nebo práci u protinožců se vzdávat nemusíte, nikdo – ani požáry – vám je nevezme. Naopak. Vycestováním teď můžete sami přispět k tomu, aby se život v Austrálii vrátil do starých kolejí co nejdříve. 

Požáry jsou součástí australských ekosystémů. Příroda to tak zařídila, některé rostliny by bez požárů dokonce vyhynuly. Popel ze spálenišť potřebují k tomu, aby mohly vysemenit a vzklíčit. V Austrálii hoří každý rok. Letošní situace se vymyká normálu, protože požáry přišly dříve než obvykle. Proto se tolik rozhořely a stihly napáchat tolik škod.  

Protože dotazy na to, jak to v Austrálii vypadá teď, co bude dál a jestli má smysl uvažovat o práci nebo studijním pobytu v Austrálii, dostáváme od začátku požárů několikrát za den, obrátili jsme se na naše spolupracovníky, kteří mohou situaci hodnotit přímo z místa dění. 

“Velká města jsou mimo nebezpečí. Nikoho z našich klientů nebylo nutné evakuovat. I celkově hodnotím bezpečnosti lidí v Austrálii jako dobře zvládnutou. Používáme třeba aplikaci Fires Near Me Australia, kde si můžeme zkontrolovat, kudy požáry postupují, nebo jestli je cesta, po které potřebujeme jet, průjezdná. Pokud se požár přiblíží k některému místu, přijde tamním lidem varovná SMS.” 

Krisztina Koos, Australian Learning Group

“Situace je sice špatná, zároveň se ale neděje nic, co bych dříve nezažil. Požáry jsou tu každý rok, jednou o nich skoro nevíme, jindy jsou podobně velké jako ty letošní. Tento rok se sešlo víc špatných faktorů. Požáry začaly o něco dříve, uprostřed turistické sezóny a navíc v oblastech, které jsou hustě osídlené. Proto se o tom tolik mluví. Je to smutné, ale je to součást života v Austrálii.” 

Ian Pratt, Lexis English

“Je znát, že jsou tím všichni zasažení. Každý se snaží pomáhat, jak jen to jde, ať už přispíváním na fundraising nebo posíláním oblečení těm, kteří přišli o domov. Austrálie je hodně jednotná země, nikomu není lhostejné, co se děje v jiných státech.” 

Veronika Brutarová, International House Sydney

Také pro Austrálii platí, že všechno zlé je k něčemu dobré. Na mnoha místech jindy politicky laxní Australané vyšli do ulic a začali protestovat proti stávající vládě. Ta dlouhá léta ignorovala odborníky, kteří před rizikem devastujících požárů v důsledku sucha varovali. Doufejme, že se přední australští politici poučí a svůj přístup k ochraně přírody a krajiny změní. 

Co vy a “vaše” Austrálie 

Na oficiálních stránkách australské federace jsou dostupná běžně aktualizovaná data o situaci v zasažených oblastech a také o místech, kde je i nyní bezpečné pobývat. Z údajů vyplývá, že většina destinací zůstala nezasažena a všechna mezinárodní letiště jsou v provozu. V prohlášení také stojí, že “to nejlepší, co můžete pro Austrálii a Australany udělat je, že budete pokračovat v návštěvách”. Regiony zdevastované požárem budou australské i mezinárodní turisty potřebovat víc než dříve, aby se mohly z následků požárů vzpamatovat. 

Pokud jste plánovali cestu do Austrálie, ať už za studiem nebo za prací, nemusíte se svých snů vzdávat. Než se do Austrálie vypravíte, bude dávno po požárech, na mnoha místech ani nepoznáte, že tu někdy hořelo. Svou přítomností podpoříte Austrálii v “uzdravování”. Tak žádnou paniku a plánujte dál.